Masif Parke Nasıl Uygulanır

Masif Parke Uygulama Yöntemleri

Masif parkeler (ahşap,ağaç zemin kaplama) uygulama teknikleri ile farklılıklar göstermektedir.Ahşap zemin kaplamalar iç mekanda özenle yapılmalıdır.

Yüzer Sistem Masif Parke Uygulamaları Nasıldır?

  • Maliyet açısından ucuz uygun bir sistemdir.Parkenin dişi ve erkek kısmına özel tutkal sıkılır ve montajı basittir.
  • Ses,nem ve ısı izolasyonu sağlayacak bariyer kapron ve poliüretan şilte yada Mantar Şilte’yi serdikten sonra döşeme yönüne karar verin.
  • Masif yada Lamine Parkelerde döşeme yönü-şekli olarak ; iki temel kural vardır. Işık kaynağına dik yani pencere kapı gibi objelerine dik olarak parke döşemesi yapılmalıdır. Yada en uzun kenara paralel döşeme yapılmalıdır.İkisinin yöntemin çakıştığı durumlarda karar profesyonellerce verilmelidir.
  • İlk sırayı kısa erkek kenarı traşladıktan sonra , dişi kenarı duvara gelecek şekilde sol köşeden yerleştirmeye başlayın.
  • Sıra sonuna gelecek paneli bir önceki üzerine koyup erkek tarafını duvara dayayarak keseceğiniz yeri ölçün. Panellerin denk geldiği noktadan 8 mm civarında daha kısa keserek son parçayı da ayarlayın Son parçanın 5 cm. den daha kısa olmaması gerekir.
  • Genleşme boşluklarını ayarladıktan sonra panelleri kısa kenarlarından tutkallayarak birleştirin ve ilk sırayı monte edin. Bu işlem sırasında panellerin tam olarak birbirini takip etmesine çok dikkat edin . özellikle ilk sırada bu son derece önemlidir. Tutkalı dişi tarafın iç kısmına sürün.
  • Bir sonraki sırayı son panelin artakalan kısmı ile başlayarak devam ettiriniz. Panelleri birbirine geçirmek için plastik yada özel yapılmış  takoz kullanın.
  • Son sırayı yaparken panelleri bir önceki sıranın üzerine erkek uç duvara gelecek şekilde yerleştirin. Tam genişlikte bir artık parça ile mesafeyi işaretleyin.ve bu parçayı duvar boyunca kaydırarak tüm son sırayı bu şekilde işaretleyin. Panelleri bu noktadan keserek son sırayı ayarlayın. Tutkalı aynı şekilde sürerek birbirlerine monte edin. Tam birleşmeyi sağlamak için bir çektirme demiri kullanın.
  • Elbette son sıranın montajı sırasında da genleşme boşluğu bırakmayı unutmayınız. Uygulamayı tamamen bitirdikten sonra genleşme boşluğunu ayarlamak için kullandığınız elemanları çıkarıp süpürgelikleri monte ediniz.Süpürgeliği asla parkeye sabitlemeyin.
  • Masif ve lamine parkeler ham yada cilalı olarak sınıflandırılabilir.Hazır cilalı olan masif yada lamine parkeler de sistre cila yapılmaz.Bu yüzden alttan yapıştırmanın maliyetli olduğu zamanlarda yüzer sistem uygulama yapılabilir.Eğer ki parkeler ham ise kesinlikle alttan yapıştırma yapılmalıdır.

Yere Yapıştırma Masif Parke Uygulamaları Nasıldır?

 

  • Maliyet açısından Yüzer sisteme göre pahalı bir sistemdir.
  • Masif parkeler  birçoğu ve lamine parkelerin özellikle plank serisi olanlar ile alt katmanı sadece latalı üretilenler yapıştırma parke olarak döşenir.
  • Yere yapıştırma yapılacak zemin kotu ayarlanmış , terazide olmalı , bütün boşluklar kapatılmış olmalıdır. Bunun yanı sıra parke uygulaması yapılacak zemin son derece düzgün ve pürüzsüz uygulama yapılabilecek şekilde olmalıdır.
  • Genellikle  standart beton şap bu iş için yeterli düzgünlükte bulunmaz ve bu tür durumlarda özel tesviye şapı uygulanması gerekir.(Çabuk kuruyan olması tavsiye edilir.
  • Zemin kotunun yükseltilmesi gereken durumlarda en az 4 mm kalınlığında kontraplak veya sunta gibi malzemelerde kullanılmaktadır.Özellikle masif parke için en uygun seçenek budur.
  • Ancak bu durum maliyeti arttırabilir. Uygulama yapılacak mekanda havadaki bağıl nem % 60 , şapta maksimum nem oranı %30 olmalı , ısı en az 18 derece olmalıdır. Nem oranının daha yüksek olduğu durumlarda mekanın ısıtılması veya havalandırılması ile şapın kuruması beklenerek uygulamaya geçilebilir.Çabuk kuruyan şaplar tercih edilmelidir.
  • Bu yöntemde paneller doğrudan zemin üzerine uygulandığından nem oranının yüksek olmaması gerekli ve önemlidir.
  • Nemin düşürülemediği veya ilerleyen zamanlarda zeminden nem gelmesi riskinin olduğu (örn. Toprak /Zemin kat veya altı seviyesindeki katlarda ) mekanlarda, nem tutucu bariyer üzerine kontraplak ya da yonga levha plakalar (En az 4mm ) monte edildikten sonra, uygulama için uygun olan tutkalla, lamine veya masif  parke montajına geçilebilir.
  • Masif ve lamine parkeler ham yada cilalı olarak sınıflandırılabilir.Hazır cilalı olan masif yada lamine parkeler de sistre cila yapılmaz.Bu yüzden alttan yapıştırmanın maliyetli olduğu zamanlarda yüzer sistem uygulama yapılabilir.Eğer ki parkeler ham ise kesinlikle alttan yapıştırma yapılmalıdır.

Yerden ısıtmalı Sistemlerde Masif Parke Uygulamaları nasıldır?

Yerden Isıtmalı zeminlerde parke uygulanmasında önemli püf noktalar vardır ve bunlara harfiyen dikkatlice  uyulması gerekmektedir. Yerden ısıtma zemin altındaki borulardan su ile sağlanıyor ise sızma olmamalıdır ve  parke döşemesinden önce sızmazlık testi yapılmalıdır .Zeminde 27  dereceden daha fazla sıcaklığa neden olmamalıdır.

   Yerden ısıtmalı bir zeminde masif yada lamine parke , ısıtma sistemi çalışıp durdukça daha fazla ısı farklarına maruz kalacağından daha fazla genleşip büzülecek , bu durum zaman içerisinde panellerin ek yerlerinde açılmalara mutlaka neden olacaktır.Uzun vadede bu etkinin engellenmesi pek mümkün değildir. Ancak bu zorlama ısı ve nem değişimlerine daha hassas olan bazı ağaçlarda rahatsız edici boyutlara varır. Bu nedenle ısı değişimlerine çok hassas olan Kayın ve Akçaağaç masif ve lamine parkeler altan ısıtmalı mekanlara uygulanması tavsiye edilmemektedir.

Zemindeki olası bağıl nemden kurtulmak amacıyla , uygulamadan 3-4 gün ince ısıtma sistemini çalıştırmaya başlayın ve uygulamaya 2 gün kala sistemi kapatın.Uygulama bittikten sonra sistemi minimum sıcaklıkta çalıştırmaya başlayıp , maksimum sıcaklığa 3-4 gün içerisinde kademeli olarak yükseltin. Her kış ısıtma sisteminizi açtığınızda ısıyı bu şekilde kademeli olarak arttırın. Bu durum parkenin sistemin koşullarına daha kolay uyum sağlamasını sağlayacaktır.

 

Detaylı bilgi için 0216 305 5990